منابع آزمون دکتری اپیدمیولوژی

  تاریخ بروز رسانی: بهمن ماه ۱۴۰۰

در این پست منابع پیشنهادی اینجانب به همراه فایل های مورد نیاز  ذکر شده است. تجربه ما در نگارش پاسخنامه تشریحی کنکورهای دکتری اپیدمیولوژی در این بروزرسانی مورد استفاده قرار گرفته است. 

مظابق با کنکور ۱۴۰۰، در دفترچه سوالات دکتری اپیدمیولوژی چهار ماده درسی داریم: اصول و روشهای اپیدمیولوژی و اپیدمیولوژی بیماریهای شایع کشور(۸۰ سوال)، روشهای آمار زیستی(۲۰ سوال)، استعداد تحصیلی (۳۰ سوال) و زبان انگلیسی عمومی (۴۰ سوال)

بررسی دقیق تر نشان می دهد که در دروس تخصصی  حدود ۵۰ سوال مربوط به اصول اپیدمیولوژی‏، ۳۰ سوال مربوط به بیماریها و ۲۰سوال مربوط به آمار است. کلمه حدود را به این خاطر به کار بردم که معمولا هر سال سوال در جای مخصوص خود استفاده نمی شود. مثلا در درس اصول اپیدمیولوژی سوال آمار می بینیم یا در درس بیماریها سوال اصول اپیدمیولوژی می بینیم. اما در خصوص منابع پیشنهادهای بنده به این شکل است: 

اصول و روشهای اپیدمیولوژی  و اپیدمیولوژی بیماریهای شایع کشور:

۱- Epidemiology beyond the basics: این کتاب که در بین دانشجویان با نام بیاند شناخته می شود با توجه به متن روانی که دارد توصیه می شود فصول یک تا پایان هشت بطور کامل مطالعه شود. اما با توجه به اینکه یک سطح بالاتر از گوردیس می باشد نیاز به درک کامل دارد. مثالهای این کتاب خیلی خوب و کمک کننده هستند. توصیه می شود حتما در کنار مطالعه فصول مرتبط مثالها را نیز مطالعه کنید. با توجه به انگلیسی بودن کتاب، مسلما زمان زیادی می طلبد تا این کتاب تمام شود و البته با یک دور مطالعه هم شاید نتوان به تمام سوالات جواب داد. نظر شخصی بنده این است که حداقل دو دور با دقت تمام این فصول را مطالعه نمایید.  توجه داشه باشید که به نظر می رسد در سال های اخیر  از کتاب بیاند سوالات زیادی طرح نشده است، اما دقت کنید که برخی سوالات نیازمند درک مفهوم مطلب مورد نظر هستند ممکن است مفهوم آن مطلب را شما در کلاس درسی بیاند فهمیده باشید و با مطالعه گوردیس بتوانید این سوالات را پاسخ دهید اما در هر حال توصیه می کنم این کتاب را حتما مطالعه کنید. برای مثال در سالهای اخیر از مفاهیم cohort effect ‏، age effect و period effect و تفاوتهایشان سوال طرح شده است که در فصل اول بیاند بحث شده است. از تفسیرهای مربوط به مدلهای رایج در اپیدمیولوژی با ذکر مثال سوال طرح شده که در فصل هشتم این کتاب بحث شده است. از مفاهیم مربوط به نسبت شانس و خطر نسبی و چگونگی محاسبه آنها در موقعیت های مختلف سوال طرح شده که در در دو سه فصل کتاب بیاند به این مفاهیم اشاره شده است. 

دانلود کتاب beyond

۲-اپیدمیولوژی گوردیس، ترجمه دکتر حسین صباغیان و دکتر کورش هلاکویی، انتشارات گپ. ویراست ششم این کتاب دکتر Szklo و همکاران آماده شده است وفی الحال ترجمه آن در بازار موجود است. توجه داشته باشید که این کتاب پایه طراحی سوالات می باشد و بهتر است با دقت بسیار زیاد تمام مباحث را موشکافانه مطالعه کنید. برخی دوستان توصیه کرده اند که مطالعه فصول ۱۵ به بعد نیاز نیست اما باید توجه کنید که اتفاقا در سالهای اخیر از این فصول هم سوال طرح می شود و اساتید هم متوجه این تنبلی داوطلبین شده اند و میدانند کدام قسمت مورد مطالعه قرار نمی گیرند و از همان جا سوال طرح می کنند. بنابراین کتاب گوردیس را از A تا Z بصورت دقیق مطالعه کنید.

دانلود کتاب گوردیس (متن اصلی)

۳- فرهنگ جامع اپیدمیولوژی، دکتر کیومرث ناصری، انتشارات گپ، آخرین چاپ. هر ساله  چند  واژه در سوالات اصول و روشهای اپیدمیولوژی طرح می شود که می توان با این کتاب پاسخ داد اما برای بسیاری از دوستان مطالعه کامل این کتاب سخت است. بقول یکی از دوستان، یا این کتاب را باید خیلی کامل و دقیق خواند یا نباید خواند چون سوالاتی هم که طرح میشود معمولا خیلی آسان نیستند. توصیه می کنم اگر خود کتاب را به دلیل کمبود وقت یا هر دلیل دیگر نمیتوانید مطالعه کنید حتما کتاب تست مربوطه(در ادامه ذکر شده است) را مطالعه کنید.  چون شما قبلا این کتاب را خوانده اید با واژه ها آشنایی اولیه را دارید.  

۴- مرور ساختار یافته و متاآنالیز، علیرضا انصاری مقدم، جلال پورالعجل، علی اکبر حقدوست، بهنام صادقی­راد، و فرید نجفی. انتشارات گپ، آخرین چاپ. این کتاب نیاز به مطالعه مختصر و خلاصه از کلیات متاآنالیز و انواع نمودارهای مورد استفاده در آن دارد و نیاز نیست همه بخشها مطالعه گردد. هر سال هم مد نظر اساتید نیست و برخی سالها دو سه سوالی از این کتاب طرح می شود. کنار گذاشتن آن منطقی به نظر نمی رسد. سالهای قبل فایل ویرایش اول و  خلاصه این کتاب که نوشته دکتر حقدوست بود، مورد استفاده دوستان قرار می گرفت. به نظر می رسد مطالعه همین ویرایش اول برای آزمون دکتری کفایت کند. 

دانلود کتاب متاآنالیز ویرایش اول

۵- روشهای تحقیق کیفی ، محسن ادیب حاج باقری , سرور پرویزی؛ مهوش صلصالی, نشر و تبلیغ بشری, چاپ آخر. این کتاب تنها کتاب ترجمه شده مرتبط با کنکور اپیدمیولوژی می باشد. ولی توجه داشته باشید که نیازی نیست تمامی مباحث مطالعه شوند. فقط نوع مطالعات و کاربرد آنها مد نظر طراحان سوال می باشد. همچنین قسمت روشهای مطالعه و روشهای جمع آوری اطلاعات که در فصل مقدمه ذکر شده است قابل توصیه می باشد. این کتاب هم هر سال هم مد نظر اساتید نیست و برخی سالهای دو سه سوالی از این کتاب طرح می شود. کنار گذاشتن آن منطقی به نظر نمی رسد. البته می توان جایگزینی هم برای این کتاب داشت. مثلا اسلایدهای اساتید محترمی که این درس را تدریس می کنند را هم میتوانید مطالعه کنید. 

۶- اصول و مبانی پیشرفته اپیدمیولوژی، عباس عباسی قهرمانلو، رضا پاکزاد، حسین مظفر سعادتی، سعید صفیری ۱۳۹۴٫ انتشارات دکتر خلیلی.   

این کتاب تستی نمی باشد و از سری کتابهای جامع می باشد و دارای ۱۵ فصل می باشد. فصل اول مقدمه، دوم چگونگی انتقال بیماری و مدل های اپیدمیولوژی، سوم اندازه های ابتلا و میرایی، چهارم غربالگری در کشف بیماری و حفظ سلامت، پنجم مطالعات توصیفی، ششم مطالعات مورد شاهدی و مقطعی، هشتم مطالعات همگروهی، نهم اندازه های ارتباط، دهم درک روابط آماری، یازدهم انواع خطاها، دوازدهم مخدوش شدن و برهمکنش، سیزدهم تضمین کیفیت و کنترل کیفیت، چهاردهم مقدمه ای بر تحلیل چندمتغیره و پانزدهم استفاده از اپیدمیولوژی برای ارزشیابی خدمات سلامت و برنامه های غربالگری. در نگارش این کتاب در نظر گرفته شده که بنا به جامع بودن کتاب، تمامی مباحث مرتبط با اپیدمیولوژی که در سوالات کنکور دکتری مد نظر قرار می گیرند آورده شود. پس از اینکه پاسخنامه تشریحی IQB اپیدمیولوژی را تالیف نمودیم و تمامی سوالات دکتری و ارشد و دستیاری اپیدمیولوژی را پاسخ تشریحی دادیم به خوبی پی به این نکته بردیم که برای درس اصول اپیدمیولوژی از منابع متعددی سوال طرح می شود و در این کتاب نیز دقیقا این مسئله مد نظر بوده است. برای مثال از مبحث مخدوش شدن و برهمکنش و انواع آنها همه ساله سوال طرح می شود که فقط هم در کتاب بیاند بحث شده است که در این کتاب یک فصل به این مبحث پرداخته است و ترجمه کامل این دو مبحث از بیاند است. در این کتاب همچنین فصول نهم، یازدهم، دوازدهم،سیزدهم و چهاردهم ترجمه  از بیاند و کتابهای دیگر لاتین است که در قسمت های لازم به مباحث بیاند اضافه شده است. همچنین در فصول اولیه نیز تا جایی که امکان داشته مباحثی که در بیاند مهم بوده اند در لابلای بحث ها آورده شده اند برای مثال در مطالعات مورد شاهدی مباحث مطالعات مورد شاهدی  لانه گزیده و مورد همگروهی از کتاب بیاند ترجمه شده است. در برخی مباحث نیز که در کتب بیاند و گوردیس بحثی از انها نبوده است از سایر کتابها این گونه مباحث اضافه شده اند برای مثال در فصل غربالگری منحنی راک و نسبت های درست نمایی(که در چند سال اخیر از این مبحث سوال طرح می شود) در این کتاب آورده شده است. همچنین در فصل مطالعات مورد شاهدی و مقطعی و در قسمت مطالعات مقطعی با توجه به اهمیت موضوع و نبود این مبحث در سایر کتابهای رفرنس بحث نمونه گیری و انواع آن و همچنین تورش های نمونه گیری آورده شده اند. در فصل کارآزمایی بالینی نیز علاوه بر کتب فارسی موجود که برخی مباحث از همه کتابهای فارسی آورده شده اند از کتاب fundamental of clinical trials استفاده شده است و برخی مفاهیم جدید که در سایر کتب موجود نبودند نیز در این کتاب مورد بحث قرار گرفته اند برای مثال فصل چهاردم مقدمه ای بر تحلیل چند متغیره از این دست مبحث ها می باشد. لینک زیر نشانگر ویژگی های این کتاب می باشد. 

اصول و مبانی پیشرفته اپیدمیولوژی

 با این کتاب شما از مطالعه کتاب های روش شناسی پژوهش های کاربردی، خطاهای متداول در تحقیقات پزشکی و برخی فصول بیاند بی نیاز خواهید شد.

۷- مرجع اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران، سه جلد، انتشارات گپ، شورای نویسندگان به سرپرستی دکتر پروین یاوری. آخرین چاپ

به نظر بنده این درس سخت ترین درس در کنکور دکتری اپیدمیولوژی است. دقت فرمایید که ویراست جدید جلد اول (بیماریهای واگیر) و جلد سوم (سرطانها) در حال حاضر در بازار موجود است که حتما توصیه می شود ویراست های جدید را مطالعه فرمایید. در خصوص جلد دوم (بیماریهای غیرواگیر) فی الحال تا زمان ویرایش این پست، خبری از ویراست جدید نیست و لذا میتوانید همان ویرایش اول را بخوانید.

توصیه دیگر بنده این است که برخی فصول خاص کتاب بهداشت عمومی دکتر حاتمی را مطالعه کنید چون این کتاب تازه ویرایش شده و اطلاعاتش جدیدتر است. مثلا از جلد دوم، مطالعه فصل نهم که مختص بیماریهاست می تواند مفید واقع شود.

برخی اوقات گزارش ها و مقالات خاص ممکن است مد نظر طراحان سوال قرار گیرد. حتی ممکن است کتب دیگری مد نظر طراحان باشد. مثلا گزارش مربوط به ایمنی جاده ها که توسط سازمان جهانی بهداشت نوشته شده و در ایران هم ترجمه شده است میتواند مورد توجه طراحان قرار گیرد:

دانلود گزارش سازمان جهانی بهداشت در مورد ایمنی جاده ها

ممکن است از آخرین گزارش های وزارت بهداشت هم سوال طرح شود. طبیعتا تسلط بر تمام منابع ممکن برای بیماریها کار دشواری است اما فوکوس اصلی همین سه جلد رفرنس می باشد. به نظر حقیر اگر فرض کنیم ۸۰ درصد سوالات از همین سه جلد طرح شوندشما بهتر است برای این ۸۰ درصد انرژی ۱۰۰ درصدی بگذارید تا اینکه برای ۲۰ درصد باقیمانده ای که از منابع نامعلوم و احتمالی زحمت اضافه تری بکشید.

برای تست زنی :


۱- کتاب ده سالانه  
IQB اپیدمیولوژی، عباس عباسی قهرمانلو و همکاران، انتشارات دکتر خلیلی، چاپ آخر

تا لحظه ویرایش این پست، این  کتاب حاوی تمامی سوالات و پاسخنامه تشریحی کنکور اپیدمیولوژی(ارشد  و دکتری)  از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۶ می باشد. این کتاب اولین مجموعه پاسخ تشریحی به سوالات دکتری اپیدمیولوژی می باشد و  پاسخ های تشریحی آن بدون اغراق بی نظیر است. برای نگارش این کتاب و مخصوصا پاسخ های تشریحی دکتری، انرژی فوق العاده زیادی گذاشته شده است تا کتابی در شان اپیدمیولوژی و دانشجویان فهیم به بازار روانه شود. مطالعه پاسخ های تشریحی درس اصول و روشهای اپیدمیولوژی در کنکورهای سالهای گذشته تاکید می گردد. بعضا دیده شده که سوالات یا عینا تکرار می شوند یا بسیار شبیه به سوالات سالهای قبل هستند.  در لینک زیر مشخصات کلی این کتاب را می توانید ملاحظه فرمایید:

 ده سالانه IQB اپیدمیولوژی 

برای دسترسی به سوالات سال های دیگر دکتری نیز از بخش دانلود سوالات و پاسخانه کلیدی می توانید اقدام کنید.

متاسفانه به دلیل برخی مشکلات تیم نویسندگان نتوانستند ویرایش جدید را تا این لحظه آماده عرضه به بازار کنند. ولی تلاش بر این است ویراست جدید که تا کنکور های ۱۴۰۰ را هم شامل خواهد شد به بازار برسد. 

۲- IQB فرهنگ و اصطلاحات اپیدمیولوژی با پاسخ تشریحی، تالیف عباس عباسی قهرمانلو و همکاران ، چاپ آخر
این کتاب بر اساس آخرین چاپ کتاب فرهنگ جامع اپیدمیولوژی طراحی شده است و حاوی سوالات تالیفی است که سوالات تالیفی آن در سه سطح (آسان ، متوسط، سخت) طبقه بندی شده است (جمعا حدود ۷۰۰ سوال تالیفی طراحی شده است) که برای تمامی سوالات پاسخ تشریحی داده شده است.   مطالعه این کتاب اختیاری است چون کلا  چند سوال  واژه از این کتاب در سوالات کنکور دکتری طراحی می شود. اما برخی داوطلبان فرصت کافی برای مطالعه رفرنس اصلی یعنی کتاب جامع همه گیرشناختی دکتر ناصری ندارند. لینک زیر نشانگر ویژگی های این کتاب می باشد.      

IQB فرهنگ و اصطلاحات اپیدمیولوژی                           

  ۳- کتاب ما طراحان IQB اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران، منیره فقیر گنجی و همکاران، زیر نظر  عباس عباسی قهرمانلو و  یوسف علی محمدی، انتشارات دکتر خلیلی، چاپ ۱۳۹۷

 این کتاب توسط دانشجویان ارشد دانشگاه علوم پزشکی تهران که جزو رتبه های برتر کنکور بوده اند نگاشته شده است و کاملا تستهای تالیفی دارد. این کتاب زیر نظر بنده و دکتر علی محمدی عزیز بود. کتاب به سه بخش تقسیم شده است (بیماریهای واگیر، غیرواگیر و سرطانها) و در پاسخ تشریحی هر سوال، آدرس سوال ذکر شده است. با ذکر صفحه و عنوان کتاب گفته شده که این سوال از کجا طرح شده است. ضمنا برای طرح سوال بحز رفرنس اصلی که در بالا گفته شده است، از کتاب اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران دکتر فریدون عزیزی و همکاران و همچنین برخی دستورالعمل های وزارت بهداشت نیز استفاده شده است. ویژگی های این کتاب را می توانید در سایت زیر مشاهده کنید:

کتاب ما طراحان اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران

این کتاب هم ضروری نیست و مطالعه آن اختیاری است.لازم به ذکر است که فعلا این کتاب تست بر اساس ویراست جدید سه جلد دکتر یاوری (ویراست جدید جلد اول و سوم) بروزرسانی نشده است. انشالله با عرضه ویراست جدید جلد دوم دکتر یاوری، این کتاب تست نیز بروزرسانی خواهد شد.

مرور سریع اصول و روشهای اپیدمیولوژی، یوسف علی محمدی، عباس عباسی قهرمانلو،الهام خاتونی، انتشارات دکتر خلیلی، چاپ آخر:

این کتاب حاوی نکات طلایی این درس است که از گوردیس و بیاند و سایر دروس استخراج شده است. البته تستهایی نیز آورده شده است اما در کل کتابی است که از اسمش پیداست. برای مرور سریع و معمولا ماه آخر آمادگی مناسب است. دوستانی که قبلا مطالعه خوبی از منابع داشته اند می توانند این کتاب را برای مرور و تسلط نهایی استفاده کنند. اما برای دوستانی که مطالعه ای از منابع اصلی نداشته اند مطالعه صرف این کتاب مناسب نیست. توضیحات بیشتر و مشخصات این کتاب را می توانید در لینک زیر ببینید:

مرور سریع اصول و روشهای اپیدمیولوژی

مرور سریع آمار زیستی، یوسف علی محمدی، عباس عباسی قهرمانلو،الهام خاتونی، انتشارات دکتر خلیلی، چاپ آخر:

این کتاب نیز به مانند کتاب قبلی است و حاوی نکات طلایی می باشد. توضیحات بیشتر و مشخصات این کتاب را می توانید در لینک زیر ببینید:

مرور سریع آمار زیستی

توضیحات اضافی:


برخی دوستان کتابهای دیگری نیز برای این ماده درسی توصیه نموده اند اما به نظر می رسد همین منابع کافی باشند. همپوشانی زیاد کتابها با یکدیگر ممکن است باعث خستگی و دلزدگی شود بنابراین از ذکر کتابهایی که مطالب شان تا حد زیادی با یکدیگر مشابهت دارند خودداری شده است.  قابل ذکر است که در کتاب سه جلد بهداشت عمومی دکتر حاتمی و همکاران فصلی تحت عنوان مبانی اپیدمیولوژی توسط دکتر سوری نوشته شده است که برخی مواقع یکی دو سوال از این فصل در درس اصول و روشهای اپیدمیولوژی طراحی می شود که در سایر کتابها نیز توضیحی در این خصوص داده نشده است. علی رغم اینکه سعی کردم منابع کامل باشد با این حال باز ممکن است هر سال تعدادی سوال طرح شوند که منبع بخصوصی نتوان برای آنها ذکر کرد که البته بعضا جواب دادن به آنها بسیار سخت هم است. من جمله در مورد مطالعات کارآزمایی بالینی بعضا چنین سوالاتی دیده می شود اما به دلیل اینکه کتب این نوع مطالعات بسیار زیاد و البته ترجمه نشده می باشند مطالعه آنها ضرورتی ندارد و در کتابهای ذکر شده تا حد زیادی به این مطالعات پرداخته شده است.

روشهای آمار زیستی

۱- روش های آماری و شاخص های بهداشتی، تالیف دکتر کاظم محمد و حسین ملک افضلی،انشارات دریچه نو چاپ آخر.

بدون شک تمامی دوستان با این کتاب آشنایی دارند. با توجه به اینکه دکتر محمد معمولا یکی از طراحان سوال این ماده درسی می باشند مطالعه این کتاب قویا توصیه می شود هر چند برخی مباحث را ثقیل توضیح داده و درکش شاید سخت باشد اما توصیه می شود حتما این کتاب را مطالعه و تمرین های آنرا حل کنید. مشاهده شده که در برخی سالها از متن این کتاب نیز سوال طرح شده که در سایر کتابها اشاره ای به آن نشده است.  

۲-اصول و روشهای آمار زیستی، واین.وی. دانیل، ترجمه سیدمحمدتقی آیت اللهی، انتشارات امیر کبیر. این کتاب متن سنگینی دارد اما این کتاب بیشتر مورد توجه اساتید قرار می گیرد.  فصول اولیه آن خیلی توصیه نمی شود اما از شروع مبحث برآورد آماری با دقت بیشتر مطالعه فرمایید. در مباحث مربوط به آنالیز واریانس و رگرسیون در فرمولها در کتابهای مختلف از علایم متفاوتی استفاده شده است. تجربه شخصی بنده این بود که بنا را بر کتاب دکتر محمد گذاشته بودم و فرمول های ذکر شده در سایر کتابها را با آن تطبیق می دادم. چنانچه فرمول های دیگری در کتاب دکتر آیت اللهی وجود داشت آنرا حتما حفظ کنید و مخصوصا درجات آزادی را بخاطر بسپارید که زیاد از آن سوال طرح می شود. رگرسیون و کاربردهای آزمون کای دو نیز از مباحث مورد علاقه طراحان سوال این ماده درسی می باشد که در این کتاب به تفصیل توضیح داده شده است. در کل این کتاب پوشش نسبتا جامعی بر نوع سوالات طرح شده در کنکور دکتری دارد ولی به هر حال تنها بر این کتاب نباید تکیه داد و سایر کتابها نیز باید مطالعه گردند. 

۳- Essential medical statistics -Betty Kirkwood. این کتاب بیانی کاملا ساده و البته فراتر از کتابهای فارسی موجود دارد. ولی چون در بقیه کتابها خیلی از مباحث را مطالعه نموده اید توصیه بنده این است که فقط مباحث رگرسیون را از این کتاب مطالعه کنید. جمعا فکر می کنم پنج فصل هم نباشد و حجم آن نیز کم است اما درک شما از رگرسیون را بالا می برد. فصلی هم در رابطه کای دو هم وجود دارد که تقریبا سه چهار سالی است که از آن سوال طرح می شود. با توجه به حجم کم توصیه می کنم این فصل را نیز مطالعه کنید. 

 دانلود Essential medical statistics

۴- آمار و احتمالات کاربردی، بهمن یزدی صمدی، حسین امیری اوغان، سید علی پیغمبری. انتشارات دانشگاه تهران

این کتاب نسبتا حجیم است و خیلی هم وارد بحث های تخصصی رگرسیون و آزمونهای پیشرفته نشده است اما با توجه به اینکه توضیحات بسیار کاملی برای هر بخش دارد و اینکه متن روان و ساده ای دارد کتاب خوبی است. به هیچ وجه کتاب تستی و کنکوری نیست و توضیحات بسیار مفصل و خوب هستند. برای کسانی که دوست دارند از بیس آمارشان قوی کنند این کتاب بسیار می تواند کمک کننده باشد.

این چهار کتاب برای درس آمار معمولا کفایت می کند. برای دوستانی که به دلیلی نمی توانند کتب فوق را مطالعه کنند، خصوصا بخش مربوط به رگرسیون که معمولا سوال هم زیاد طرح می شد کتاب کابردی زیر معرفی می گردد اما الزامی نیست:

رگرسیون و همبستگی کاربردی، جرجی مایلز و مارک شولین، ترجمه  علیرضا کیامنش و مسعود کبیری، انتشارات جهاد دانشگاهی

با این توضیح که نویسندگان این کتاب آماردان نیستند و مدل بیانی که برای کتاب بکار برده اند خیلی ساده و با شرح مثال است. بنده این کتاب را سال ها پیش خریدم و خیلی کتاب مفیدی بود. برای درک اولیه رگرسیون و همبستگی و مفاهیم آنها کاربردی است. البته ممکن است خیلی از عزیزان این مباحث برایشان پیش پا افتاده باشد اما در کل کتاب در سطح پایینی نیست فقط بیان آن متفاوت و به زبان ساده و غیر آماری است.

برای تست زنی :

۱- مرور جامع آمار زیستی: خلاصه دروس و تست های طبقه بندی شده کنکور کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ، تالیف محمود یوسفی و علیرضا محبوب اهری، انتشارات جامعه نگر چاپ آخر
این کتاب در حال حاضر تنها کتاب مختص آمار زیستی مرتبط با کنکور وزارت بهداشت است که حالتی جامع و کامل داشته باشد. در ابتدا یک خلاصه ای از فصل مربوطه بیان کرده و در ادامه تقریبا تمامی تست های سال های گذشته تمامی رشته را آورده و برای آنها پاسخ تشریحی بیان کرده است.  دقت کنید که پاسخ برخی سوالات آن اشتباه ذکر شده است و البته تمامی سوالات دکتری اپیدمیولوژی را پوشش نمی دهد.

۲-   کتاب ده سالانه  IQB اپیدمیولوژی، عباس عباسی قهرمانلو و همکاران، انتشارات دکتر خلیلی، چاپ آحر

در قسمت قبلی توضیح داده شد. سوالات آمار زیستی ارشد و دکتری اپیدمیولوژی را می توانید از این کتاب  مطالعه فرمایید.

ممکن است دوستان کتب تست دیگری داشته باشند. هیچ اشکالی ندارد. اما توجه کنید که این دو کتاب تستی تقریبا پوشش کامل تست های آمار زیستی را دارد و اگر تمامی سوالات آمار این دو کتاب را مطالعه کنید فکر نمی کنم مبحثی باقی بماند که تست کار نکرده باشید. کتاب تست دیگری نیز وجود دارد که مختص وزارت بهداشت نیست اما مطالعه آن میتواند تا حد زیادی به داطلبین دکتری اپیدمیولوژی هم کمک کننده باشد. البته بعضا مطالب آن کمی سخت نیز هست و برخی اوقات هم تست های پیش پا افتاده دارد اما در کل کتاب جامعی است که طرفداران زیادی در آزمونهای وزارت علوم دارد:

آمار و احتمال و کاربرد آن در اقتصاد، هادی رنجبران، انتشارات اثبات. آخرین چاپ

این کتاب هم دارای آموزش خوب و هم دارای تست های فراوان است که به کل تمامی مباحث آمار را پوشش می دهد. توصیه میکنم چنانچه این کتاب را تهیه کردید تست های مربوط به رگرسیون و همبستگی و آنالیز واریانس را بیشتر کار کنید.

برای دو درس دیگر (استعداد و زبان) ما هیچ اطمینانی نداریم و صرفا دانسته های عمومی خود را بیان کرده ایم و بهتر است به اساتید تخصصی این دروس مراجعه فرمایید: 

استعداد تحصیلی 

استعداد تحصیلی ویژه دکتری وزارت بهداشت، هادی مسیح خواه، محمد وکیلی، آرش قوی پنجه. انتشارات کتابخانه فرهنگ

این کتاب شامل موارد زیر است:‌

  • شرح درس استعداد تحصیلی بر اساس آخرین سرفصلهای سنجش پزشکی
  • سوالات طبقه بندی شده همراه با پاسخ تشریحی
  • سوالات تألیفی استاندارد و منتخب سوالات دکتری
  • نمونه سوالات اعلامی سنجش پزشکی با پاسخ تشریحی

کتاب فوق تنها کتاب جامع و ویژه برای آزمونهای دکتری وزارت بهداشت است. با این حال دو جزوه زیر نیز می توانند کمک کننده باشند:

دانلود جزوه استعداد تحصیلی، جزوه اول 

دانلود جزوه استعداد تحصیلی، جزوه دوم 

زبان انگلیسی عمومی

با توجه به اینکه این درس در کنکور ۱۴۰۰ به مواد امتحانی دکتری اضافه شده است، خیلی با اطمینان نمی توان در خصوص منابع آن حرف زد. و البته که ما نیز تخصصی در این باره نداریم. بهتر است از اساتید زبان منابع مفید را بر اساس کنکور ۱۴۰۰ جویا شوید.

 

5 دیدگاه روشن منابع آزمون دکتری اپیدمیولوژی

  • سلام
    وقت بخیر
    سال خوبی رو براتون آرزو میکنم
    سپاس از ب روز رسانی منابع
    لینک کتاب بیاند و منبع مشترک ارشد و دکتری
    غیرفعال هستش …
    تندرست باشید

    • دکتر عباسی قهرمانلو

      سلام و عرض ادب
      سال نو شما هم مبارک
      مطالب را از میهن بلاگ تازه منتقل کرده ایم برخی مشکلات وجود دارد. اصلاح میکنیم.
      ممنون از اینکه منعکس کردید

    • دکتر عباسی قهرمانلو

      سلام و عرض ادب
      سال نو شما هم مبارک
      مطالب را از میهن بلاگ تازه منتقل کرده ایم برخی مشکلات وجود دارد. اصلاح میکنیم.
      ممنون از اینکه منعکس کردید

  • سلام و عرض ادب
    از سایت بسیار خوب و مفیدتان بسیار سپاسگزارم.
    ترجمه کتاب Medical Statistics و بیاند کجا میتونم تهیه کنم؟

    • دکتر عباسی قهرمانلو

      سلام
      ترجمه کتاب بیاند که موجود نیست. قسمت هایی از این کتاب در کتاب اصول و مبانی پیشرفته اپیدمیولوژی ما ترجمه شده است اما ترجمه کامل کتاب موجود نیست. کتاب دیگری که گفته اید نمی دانم دقیقا کدام است اگر منظورتان medical statistics at a glance می باشد که این کتاب ترجمه شده است و در قسمت دانلود فایل ها و کتابهای مفید آنرا گذاشته ایم می توانید دانلود کنید.

دیدگاه خود را بنویسید:

آدرس ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.

فوتر سایت

error: نمی توانید این متن را کپی کنید!