با سلام
اولین مصاحبه دکتری امسال با خانم مهرآور است. ایشان در زمان ارشد سال پایینی ما در دانشگاه ع پ تهران بودند و از دانشجویان پرتلاش و با انگیزه هستند. از ایشان تشکر می کنم که با تمام کمبود وقت هایی که دارند قبول فرمودند و سوالات مصاحبه را پاسخ دادند. البته پاسخ هایی که ایشان دادند به نظرم کامل و با توضیحات مبسوط است و از این بابت هم تشکر دوباره ای می کنم از ایشان.
۱- با سلام لطفا خودتان را معرفی کنید و در صورت تمایل رتبه نهایی، رتبه کتبی و محل قبولی خود را عنوان نمایید.
با سلام و عرض ادب خدمت داوطلبین عزیز رشته ارزشمند اپیدمیولوژی، فاطمه مهرآور هستم متولد ۱۳۶۷ از شهر زیبای گرگان (استان گلستان).
رتبه یک مصاحبه و رتبه نهایی ام ۲ شده است و دانشگاه علوم پزشکی تهران قبول شده ام.
۲- آیا بار اول بود که کنکور دکتری اپیدمیولوژی شرکت می کردید؟ در صورت خیر بودن، لطفا دلیل عدم قبولی در سال(های) قبل را بفرمایید.
چهارمین سال است که در آزمون دکترای اپیدمیولوژی شرکت می کنم و قبلا هم دانشگاه ع پ تهران بین الملل قبول شده بودم. دلیل عدم قبولی در سال های پیش، آمادگی ناکافی و تجربه کم بوده است.
۳- مقطع قبلی را کدام دانشگاه بودید؟
دانشگاه علوم پزشکی تهران
۴- آزمون کتبی امسال چطور بود؟
به نظرم آزمون کتبی امسال سطح متوسطی داشت و با اینکه من کتاب بیاند را چندین بار خوانده بودم اما متاسفانه هیچ سوالی از آن نیامده بود.
۵- نظرتان در خصوص چهار ماده درسی آزمون کتبی چیست؟ کدام یک بیشتر تاثیر گذارند؟
مطمئنا درس اصول اپیدمیولوژی از بقیه مهم تر است و البته دوست داشتنی تر برای من. درس بیماری ها نیز با توجه به پایه پرستاری من نیز برایم جذاب تر بود. درس آمار هم اگر چه در سال های اول سعی می کردم از آن فرار کنم اما به مرور با آمار دوست شدم و خوشبختانه بالاترین درصدم را امسال درس آمار زدم (۹۰ درصد). درس نظام سلامت هیچ فرمول منطقی را در پیش ندارد و بنظرم وقت زیاد گذاشتن برای آن شاید خیلی موثر نباشد.
۶- به نظرتان برای قبولی امسال، آزمون کتبی نقش پررنگ تری داشت یا مصاحبه؟
با توجه به ۵۰-۵۰ شدن تاثیر آزمون و مصاحبه به جرات می توان گفت که ارزش آزمون کتبی با مصاحبه کاملا برابر بود و این موضوع بنظرم بسیار خوب باشد چون یک دانشجوی دکترا باید توانمندی های متعددی داشته باشد. ازهمه مهم تر اینکه ایستگاهی بودن مصاحبه عدالت آموزشی را خیلی بیشتر اجرایی کرده است.
۷- برای آزمون کتبی برنامه مطالعه شما چگونه بود؟(از چه زمانی شروع کردید و نحوه مطالعه و ...)
من چهار سال است که دغدغه ی آزمون دکترا را دارم و تمام این چهار سال از هر فرصتی برای مطالعه استفاده می کردم. برخی از روزها ۱۰-۱۵ ساعت در روز و برخی روزها یک ساعت. اما مدت زمان مطالعه خیلی مهم نیست بیشتر کیفیت مطالعه مهم است و اینکه تجربه کاری داشتن در فهم برخی مطالب کتب بسیار موثر است.
۸- رقابت برای قبولی سال به سال سخت تر و فشرده تر می شود. پیشنهادتان به کسانی که با ارشد رشته های دیگر قصد ورود به دکتری اپیدمیولوژی دارند، چیست؟
بنظرم دروسی که در دوران ارشد برای ما تدریس شد همگی اش پیش نیاز واقعی آزمون دکترا می باشد و حقیقتا خیلی دشوار خواهد بود که فردی بدون گذراندن دوره ارشد اپیدمیولوژی در مقطع دکترا پذیرفته شود. اما در هر صورت خواستن توانستن است.
۹- بین آزمون کتبی و مصاحبه برای هر کدام چه مقدار انرژی گذاشته بودید؟
برای آزمون کتبی که چهار سال متوالی مطالعه کردم، تلاش کردم و امتحان دادم. برای مصاحبه و کارنامه پژوهشی ام از ترم چهار دوره لیسانس تا کنون تلاش کردم و حقیقتا CV و مصاحبه مشمول زمان است و چیزی نیست که بشود طی شش ماه کاملش کرد.
۱۰- نظرتان درباره ایستگاهی شدن مصاحبه و نحوه اجرای آن چیست؟
ایستگاهی شدن باعث استاندارد شدن آزمون مصاحبه شده است و بنظرم عدالت آموزشی برقرار شده بود. شامل تعدادی ایستگاه بود که توانمندی های دانشجویان مورد ارزیابی قرار می گرفت. ایستگاه پایان نامه و مقالات منتج از پایان نامه، ایستگاه زبان، ایستگاه تخصصی که سوال علمی پرسیدند و خواستند سابقه کار خود که مرتبط به اپیدمیولوژی بود را برایشان توضیح دهیم. ایستگاه تدریس که خواستند یک موضوع را برای دانشجویان پزشکی ارائه دهیم. ایستگاه سرچ که با کلیدوژه هایی که داده بودند مقاله مناسب جستجو نماییم.
۱۱- برای مصاحبه چه برنامه ای داشتید؟
فعالیت های پژوهشی من شامل طرح های پژوهشی مصوب دانشگاه، مقالات چاپ شده بین المللی و ملی، کنگره ها و همایش ها، ثبت اختراع و پتنت داخلی، ترجمه کتاب و بیش از ۲۰ واحد تدریس از دانشگاه های علوم پزشکی بود. از افتخاراتی که CV خود داشتم انتخاب بعنوان دانشجوی نمونه کشوری و کسب رتبه ۵ انفرادی در المپیاد علمی کشور، فرایند آموزشی برتر در جشنواره شهید مطهری. خوشبختانه توانستم نمره کامل مصاحبه را امسال دریافت کنم (۵۰ از ۵۰).
۱۲- درباره مصاحبه لطفا توضیح مختصری بفرمایید که شرایط آن چگونه بود؟
مصاحبه ایستگاهی بود و هر ایستگاه فکر کنم ۵ الی۷ دقیقه زمان داشت که من در همه ایستگاه ها زمان اضافه آوردم. چون واقعا زمان کافی بود. حتی ایستگاه سرچ که اکثرا از Time کم، اعتراض داشتند اما من در یک زمان خیلی کوتاه سه مقاله کاملا مرتبط را با توجه به اصول جستجو از طریق Mesh برایشان پیدا کردم و زمان باقی مانده را شیرینی و آب معدنی خوردم. ایستگاه Presentation از من خواسته شد که فکر کن ما دانشجویان پزشکی هستیم و برای ما مطالعات اکولوژیک را تدریس کن. ببنید در ایستگاه تدریس آنها از شما نمی خواهند برایشان توضیح دهید آنها می خواهند بدانند آیا شما بلد هستید سر کلاس تدریس کنید. مثلا یکی از مصاحبه کنندگان شروع کرد به شلوغ بازی سر کلاس و مثلا می خواست ادای یک دانشجوی غیرمنضبط را در آورد و ببیند من چه عکس العملی نشان می دهم. ببینید بنظرم کسی می تواند از این ایستگاه نمره کامل بگیرد که قبلا حداقل دو واحد تدریس واقعی داشته باشد. تدریس کارگاه مد نظرم نیست. نحوه تعامل با دانشجو را بلد باشد، اینکه وقتی در حین تدریس، دانشجو ناگهان از شما سوال می پرسد باید چطور مدیریت کنید. ایستگاه زبان را خیلی نترسید چون آنها می دانند که زبان مادری ما فارسی است و انتظار ندارند مانند یکNative صحبت کنید. ولی حتما قبل از مصاحبه تمرین کافی داشته باشید و اصطلاحات اپیدمیولوژی را هم تلفظ و هم معنی دقیقش را فرا بگیرید. از همین امروز سعی کنید مقاله زیاد مطالعه کنید. مقالات مجلات معتبر را حداقل چکیده اش را مطالعه کنید. این کار هم به شما کمک می کند چگونه مقاله خوب به زبان انگلیسی بنویسید. در همه ی ایستگاه ها نرم خو و متواضع رفتار کنید. مهربان باشید حتی اگر به شما توهین شد چهره تان را در هم فرونبرید. اساتید گاهی می خواهند خشم شما برانگیزانند و واکنش شما را مشاهده کنند. مثلا در ایستگاه پایان نامه خیلی برایم جالب بود که همین که نشستم شروع کردند به اعتراض کردن در مورد پایان نامه ام و سکوت کردند تا ببینند من چه می گویم و چه عکس العملی نشان می دهم. آرامش خود را در همه ایستگاه ها حفظ کنید و هر آنچه که لازم می دانید بیان کنید. در ایستگاه سوال تخصصی من توضیح می دادم و مصاحبه گر بدون هیچ فیدبکی مرا نگاه می کردند با چشمان بیش از حد باز شده. طوری که اگر به حرف هایت اعتماد کافی نداشته باشید ممکن هست فکر کنید که اشتباه جواب می دهید. اساتید به محتوای کلام شما توجه کمتری دارند نسبت به رفتار و نحوه بیانتان، نگاهتان، اعتماد به نفستان، نحوه پوشش مهم است. لباسی بپوشید که معمولا اساتیدتان سر کلاسهایتان می پوشیدند. کت شلوار برای آقایان و مانتو شلوار فرم اداری برای خانم های مانتویی به نظرم پوشش مناسبی باشد. خلاصه اینکه ایستگاهی شدن مصاحبه حقیقتا بار استرس مصاحبه را کم کرده است. تایمی هم که اختصاص داده شده است برای هر ایستگاه، کاملا منطقی است البته برای کسی که اشراف کافی به سوال دارد. اگر سوالی را هم بلد نیستید رهایش نکنید. آنها نمی خواهند پاسخ نت را از شما بشنوند. آنها می خواهند بدانند فرایند ذهنی شما در پاسخ به سوالات آکادمیک چگونه است. اینکه از کجا شروع می کنید، چگونه مسائل را تشریح میکنید و چگونه جمع بندی و ختم کلام می دهید.
در رابطه با سی وی باید عرض کنم که داشتن طرح های تحقیقاتی مصوب هم مجری و هم همکار امتیاز دارد. در رابطه با مقالات سعی کنید به جای تعداد بسیار زیاد مقاله آبکی، دو سه تا مقاله جون دار داشته باشید. اساتید معمولا مجلات تخصصی ما را دوست دارند. به جای اینکه در چندین مقاله ISI نفرات وسطی باشید، یکی دو مقاله شما نفر اول یا مسئول باشید. به جای تدریس در کارگاه ها سعی کنید حتما واحد درسی به ویژه دروس تخصصی اپیدمیولوژی را ارائه دهید و از آنجایی که واقعا رقابت سنگین هست فکر نکنید آنچه که شما از سی وی دارید عالی است. چون ممکن هست کسی دیگر پیدا شود و از شما عالی تر باشد.
۱۳- سوالاتی که در ایستگاه های مختلف از شما پرسیده شد (هر کدام جداگانه اگر خاطرتان هست)، چه بودند؟
ایستگاه زبان: خودتان را به انگلیسی معرفی کنید. فرق بین دوره دکترا با ارشد چیست؟ چرا قصد گذراندن دوره دکترا را دارید؟ پاراگرافی از مقاله را بخوانید و مفهومش را بیان کنید.
ایستگاه سوال تخصصی: مطالعات اکولوژیک و بایاس های مرتبط به آن. فیلد اپیدمیولوژی تا الان چه انجام داده اید؟ گزارشی از کارآموزی یا فیلد اپیدمیولوژی.
ایستگاه پایان نامه: توضیحات در مورد پایان نامه و اینکه چرا این عنوان را انتخاب کردید. چه مقالاتی و در کدام مجله چاپ کردید منتج از پایان نامه.
ایستگاه پرزنتیشن: مطالعات کورلیشن و اکولوژیک رو برای دانشجویان پزشکی تدریس کنید.
ایستگاه سرچ: فقط یادم هست که کلیدواژه ای که باید متوجهش می شدیم Fever Convulsion بود. حتما از مش استفاده کنید چون نمره داره. حتما اند نوت رو کامل بلد باشید. پاب مد رو و اسکوپوس رو خوب تر از بقیه دیتابیس ها بلد باشید.
۱۴- به نظر خودتان مهمترین عاملی که باعث قبولی نهایی شما شد( با احتساب آزمون کتبی و مصاحبه) چیست؟
تعیین هدف و کوتاه نیامدن از تلاش برای رسیدن به هدف. اهداف تان را ابتدا در درون خودتان تصویرسازی کنید تا در دنیای واقعی به حقیقت بپیوندد. اگر هدفی دارید ابتدا باید خودتان ایمان داشته باشید که به این هدف خواهید رسید دیر یا زود. ذره ای از تلاشتان دست نکشید. به انرژی های منفی اطرافتان توجهی نکنید و فقط به هدف غایی خود فکر کنید. از توجهات خداوند مهربان غافل نباشید و خواسته های دلتان را برایش بخوانید و همچنان به تلاش خودتان ادامه دهید.
۱۵- امسال نفرات برتر کتبی من جمله رتبه یک کتبی قبول نشدند، نظرتان در این باره چیست؟
با توجه به ۵۰-۵۰ شدن آزمون امسال، درصد امتیاز کتبی با مصاحبه کاملا برابر شده است. یعنی کسی که آزمون کتبی رتبه یک شده است فقط ۵۰ درصد امتیاز را دریافت کرده است و ۵۰ درصد دیگر هنوز باقی مانده است. احتمالا رتبه های تک رقمی کتبی امسال که متاسفانه قبول نشدند، از مصاحبه نمره خوبی دریافت نکرده اند. معمولا هم همینطور است در سال های گذشته هم اکثر افرادی که بالای ۱۰۰ می زدند از نظر مصاحبه قوی نبودند.
۱۶- به نظرتان آیا اساتید در جلسه مصاحبه سوگیری داشتند؟ (این یکی از اعتراضات همیشگی داوطلبین است)
من دانشگاه ع پ تهران تحصیل کردم و هیچ یک از اساتید تهران در ایستگاه ها حضور نداشتند، فقط دکتر هلاکوئی بودند که ایشان هم ناظر بودند و نمره ای نمی دادند. من تقریبا هیچ یک از اساتید را نمی شناختم و فقط اسامی آنها را شنیده بودم. خوشبختانه اساتید گروه اپیدمیولوژی کشور ایران بسیار افراد فرهیخته، باسواد و عادلی هستند و بنظرم هیچ سوگیری از این نظر وجود نداشت. حتی سال های پیش هم که من نتوانستم قبول شوم این سوگیری وجود نداشت و نخواهد داشت.
۱۷- با توجه به سهم ۵۰ درصدی مصاحبه، به نظرتان از چه زمانی باید به فکر مصاحبه دکتری بود؟
هرچه زودتر شروع شود بهتر است چون فعالیت های پژوهشی مشمول زمان است.
۱۸- توصیه شما به دانشجویانی که تازه ارشد قبول شده اند برای آمادگی برای دکتری اپیدمیولوژی چیست؟
ابتدا دروسی که ارائه می گردد را کامل فراگیرند. کارآموزی بروند. عنوان پایان نامه خوبی انتخاب کنند و برای چاپ کردن مقالات منتج از پایان نامه هرچه می توانند زمان بگذارند چون خیلی مهم است.
به نظرم کار کردن خیلی خوب است. خیلی از دانشگاه ها از فارغ التحصیلان ارشد به عنوان گذراندن طرح یا تعهد استفاده می کنند هم بصورت طرح معمولی و هم بصورت طرح هیات علمی. حتی اگر شده به شهرهای دیگر مهاجرت کنید. من خودم گرگانی بودم اما چون آن زمان دانشگاه ع پ گلستان نیروی طرحی نمی خواست، با اینکه برایم خیلی سخت بود اما رفتم شاهرود و طرحم را آنجا گذارندم. از این فرصت های کاری جهت بالا بردن تجربه استفاده نمایید. اما مطالعه را در هر زمان فراموش نکنید. اگر موقعیت شغلی برایتان بوجود آمد حتما قبول کنید (چون دیدم افرادی را که برای قبولی دکترا از شغل داشتن امتنا کرده اند و یک سال کامل در خانه نشسته اند و مطالعه می کنند).
۱۹- هر سال حرف هایی مبنی بر حق خوری در مصاحبه می شنویم و برخی عزیزان معتقدند در آمار قبولی ها از دانشگاه های تهران(علی الخصوص دانشگاه ع پ تهران) تعداد بیشتری وجود دارد . امسال هم تعداد زیادی از قبول شدگان مقطع ارشد را در دانشگاه تهران بوده اند. نظرتان در این باره چیست؟
این حرف ها اساس واقعی ندارد. هیچ یک از اساتید مصاحبه از دانشگاه ع پ تهران نبودند. اتفاقا اکثرا از شهید بهشتی بودند و دانشجویان شهیدبهشتی خیلی کمتر استرس داشتند نسبت به ما که همه برایمان غریبه بودند.
۲۰- آیا به نظرتان از امسال به بعد دانشجویان سال اول (داوطلبینی که برای سال اول آزمون می دهند) شانس قبولی دارند؟ (با توجه به تاثیر زیاد مصاحبه)
به نظرم اگر سی وی مطلوبی نداشته باشند شانس کمی خواهند داشت.
۲۱- برخی از عزیزان قبولی را مصادف با اتمام یادگیری می پندارند. برنامه شما برای آینده خودتان در این رشته چیست؟
قبولی در دوره دکترا، سر آغاز یادگیری های نادانسته هایم است. خیلی چیزها هست که هنوز نمیدانم و علاقمندم به یادگیری. بسیاری از متدهای اپیدمیولوژی هست که فقط در کتب یا مقالات آنها را مطالعه کردیم و بسیار علاقمندم که بتوانم این متدها را اجرا کنم.
۲۲- نظرتان درباره سایت شخصی “عباس عباسی قهرمانلو ” و کانال تخصصی “آزمون های اپیدمیولوژی” چیست؟
سایت و کانال ایشان محل خوبی است برای اطلاع رسانی رشته اپیدمیولوژی و محل خوبی برای استفاده از تجربیات سایر قبول شدگان.
۲۳- چه کسانی در قبول شدن شما در این آزمون نقس بسزایی داشتند؟
از آقای دکتر محسن اعرابی (اپیدمیولوژیست و معاون بهداشتی دانشگاه ع پ مازندران) که سر کلاس ایشان تصمیم گرفتم که ارشد را در رشته اپیدمیولوژی مطالعه کنم. از خانم دکتر لیلا جویباری و خانم دکتر اکرم ثناگو (دانشیاران دانشکده پرستاری دانشگاه ع پ گلستان) که قدم های اولیه پژوهش در دوران لیسانس را مدیون ایشان هستم. از آقای دکتر محمدحسن امامیان (اپیدمیولوژیست و معاون پژوهشی دانشگاه ع پ شاهرود) به خاطر اعتمادی که به فارغ التحصیلان اپیدمیولوژی داشتند و واحدهای درسی که بر عهده اینجانب در دوره تعهداتم قرار دادند. از اساتید محترم گروه اپیدمیولوژی و آمار دانشگاه ع پ تهران به خاطر اجرای کوریکولوم آموزشی خوب و نحوه تدریس عالیشان بسیار تشکر می کنم. از آقای دکتر علیرضا احمدوند (فارماکواپیدمیولوژیست) نیز به خاطر آموزش هایشان در ترم اول ارشد بسیار ممنونم.
و نهایتا از پدر و مادر همیشه عزیزم که سال های زیادی است که به دعاهای ایشان وابسته ام و همچنین همکاری و حمایت های همه جانبه همسر عزیزم و همه ی کسانی که در این مسیر پرپیچ و خم مرا یاری نمودند.
۲۴- سخن پایانی؟
برای همه داوطلبین آرزوی موفقیت و سلامت دارم و اطمینان دارم که خداوند هیچ تلاشی را بی پاسخ باقی نخواهد گذاشت. برای داوطلبین عزیزی که امسال نمره کتبی عالی داشتند اما قبول نشدند نیز آرزوی قبولی در سال آینده را دارم و به ویژه برای دوست همیشه عزیزم خانم بتول اخوت که با نمره ۱۰۶ صحیح خالص متاسفانه قبول نشدند. از آقای عباس عباسی به خاطر تمام زحمات پیگیری، هماهنگی، مدیریت سایت و کانال سپاسگزارم.