سلام و عرض ادب
امروز مصاحبه با قبول شدگان ارشد اپیدمیولوژی ۹۹ را شروع کردیم و اولین مصاحبه به مصاحبه با آقای جعفری اختصاص دارد. امیدواریم مصاحبه با ایشان تلنگری برای همه افرادی باشد که مکررا جملاتی مانند ” تو نمی توانی قبول شوی” و …. می شنوند. از صمیم قلب به ایشان تبریک عرض می کنم و برایشان در ادامه مسیر زندگی و تحصیل آرزوی موفقیت دارم.
۱- با سلام، لطفا خودتان را معرفی کنید و رتبه (کل و سهمیه) و درصدهای خود را عنوان کنید.
سلام. کسری جعفری هستم، فارغ التحصیل رشته ی کارشناسی اتاق عمل از علوم پزشکی تبریز. رتبه ی ۳ در کل و رتبه ی ۱ در سهمیه ی آزاد آزمون ارشد اپیدمیولوژی سال ۹۹
درصد ها:
مبانی اپیدمیولوژی
۹۱%
اصطلاحات پزشکی
۷۶%
اپیدمیولوژی بیماریها
۵۶%
بهداشت عمومی
۴۰%
مقدمات امار زیستی
۹۲%
زبان عمومی
۸۲%
نمره ی کل تراز
۹۶%
۲- چرا اپیدمیولوژی را برای ادامه تحصیل انتخاب کردید؟
از همون ترم های اول کارشناسی تصمیم به ادامه ی تحصیل در مقاطع بالاتر داشتم ولی رشته ی کارشناسیم (اتاق عمل) از لحاظ ادامه ی تحصیل چندان آینده ی روشنی رو نوید نمی داد. به همین دلیل به دنبال یک رشته ی مناسب بودم که هم با تحقیقات سر و کار زیادی داشته باشه هم مانند رشته ی اتاق عمل به یک جنبه از علوم پزشکی محدود نباشه. بعد از حدود یکسال تحقیق و پرس و جو با رشته ی اپیدمیولوژی آشنا شدم و تصمیم گرفتم وارد این رشته بشم.
۳- از چه طریقی فهمیدید که منابع و کتب مورد نیاز، کدام ها هستند؟
ابتدای کار وقتی که منابع اعلامی از طرف وزارت بهداشت رو دیدم یکم نا امید شدم، چون حجم منابع خیلی زیاد بود و هیچ کدوم از این کتاب ها و مباحث برای ما تدریس نشده بود. بعدا که با سایت دکتر عباسی قهرمانلو آشنا شدم و متوجه شدم نیاز نیست همه ی منابع خونده بشه و بعضی کتاب ها چندین ساله که از اونا سوالی طرح نمیشه، خیلی خوشحال شدم و با همون کتاب هایی که تو سایت دکتر اعلام شده بود جلو رفتم.
۴- لطف کنید برای هر درس زیر بفرمایید چه کتبی را مطالعه کردید؟ (فقط کتب اصلی)
مبانی: گوردیس و کتاب اصول و مبانی پیشرفته ی اپیدمیولوژی
اصطلاحات: کتاب اصطلاحات دکتر ناصری
بیماریها: سه جلدی اپیدمیولوژی بیماری های شایع ایران دکتر پروین یاوری
بهداشت عمومی: سه جلدی کتاب جامع بهداشت عمومی دکتر حاتمی، دستورالعمل واکسیناسیون کشوری (وزارت بهداشت) و مراقبت های ادغام یافته باروری سالم و جمعیت (وزارت بهداشت)
آمار: روش های آماری و شاخص های بهداشتی دکتر کاظم محمد
زبان: کتاب خاصی مطالعه نکردم
۵- لطف کنید برای هر درس زیر بفرمایید چه کتبی را مطالعه کردید؟ (فقط کتب تستی)
مبانی: IQB ده سالانه اپیدمیولوژی
اصطلاحات: IQB ده سالانه اپیدمیولوژی و IQB فرهنگ و اصطلاحات اپیدمیولوژی
بیماریها: IQB ده سالانه اپیدمیولوژی
بهداشت عمومی: IQB ده سالانه اپیدمیولوژی
آمار: IQB ده سالانه اپیدمیولوژی
زبان: کتاب لزگی رو خریده بودم ولی فقط ۲-۳ بخش اول قسمت لغات رو کار کردم
۶- لطف کنید برای هر درس زیر بفرمایید روش مطالعه شما چگونه بود؟
مبانی: اول مطالب رو از گوردیس میخوندم. این کتاب یکی از بهترین کتاب هایی هست که خوندم. متن ساده و روان به همراه مثال های جالب و جامع باعث می شد از خوندنش سیر نشم. بعد اینکه بار اول میخوندم بار دوم زیر قسمت های مهم خط می کشیدم. بعد از مطالعه ی گوردیس همون فصل ها رو از کتاب مبانی پیشرفته اپیدمیولوژی می خوندم. کتاب دوم رو حتما توصیه میکنم خونده بشه چون تکمیلی گوردیس هست. کتاب مازنر و طب پیشگیری همونجوری که تو سایت دکتر عباسی گفته شده به نظرم لازم نیست مطالعه بشه.
اصطلاحات: تنها رفرنس برای اصطلاحات کتاب دکتر ناصری هست که خیلی کتاب سنگین و دلسرد کننده ای هست. تنها راه برای خوندنش اینه که هر روز بخونین و هر بار که میخونین مطالب روز های قبل رو مرور کنین. تست هم کنارش باید کار کرد تا مطالب یادتون بمونه. البته رفته رفته این کتاب آسون تر میشه چون با اصطلاحات حین مطالعه ی گوردیس و مبانی پیشرفته برخورد می کنین و حدود ۲۰% کلمات رو به مرور زمان از این کتاب ها یاد میگیرین.
بیماریها: مطالب این درس واقعا فرّار هست و حجم زیادش هم مشکل رو بیشتر میکنه. در مورد بیماری های واگیر باید به راه های انتقال، مدت کمون، تشخیص مورد مشکوک، محتمل و قطعی، تست های بیماری، گروه های پرخطر و روند های فصلی و زمانی توجه بشه. در مورد سرطان ها و بیماری های واگیر باید به ریسک فاکتور ها، راه های پیشگیری، گروه های پر خطر، روند بیماری در طول زمان توجه بشه. اخیرا سوال هایی در مورد اینکه هر بیماری کدام مناطق جغرافیایی شایع تر هست هم سوال زیاد طرح میشه. بعضی بیماری ها هستند که هر ساله حتما از اونا سوال میاد که این بیماری ها عمدتا در فصل های اول کتاب ها هستند و توصیه می کنم که حتما فصل های اول رو خیلی با دقت بخونید. برای این درس هم مثل اصطلاحات باید هر روز وقت بذارین.
بهداشت عمومی : بهداشت عمومی امسال سخت ترین سوالات رو بین درس ها داشت و از مباحث مدریریتی سوال های زیاد و در عین حال خیلی خیلی سختی طراحی شده بود. توصیه م اینه که فقط فصل هایی که تو سایت دکتر عباسی قهرمانلو معرفی شدن، مطالعه بشه. به فصل هایی که در مورد سلامت مادر و نوزاد، سالمندان، گذار های اپیدمیولوژیک، مدیریت، واکسیناسیون و تنظیم خانواده اهمیت زیادی بدین چون ۶۰-۵۰% سوالات هر ساله از این بخش ها هستند.
آمار: آمار با اینکه درس سختی به نظر میاد فوق العاده آسونه. نثر کتاب دکتر کاظم خیلی سنگینه ولی بعد یکی دوبار خوندن دیگه سخت به نظر نمیاد. ۹۰% سوالات از ۶-۷ فصل اول کتاب که خیلی ساده هستند، طرح میشه. اگر این ۶-۷ فصل رو کامل و دقیق بخونین درصد بالایی رو برای خودتون تضمین می کنین و من خودم این کار رو کردم. از مابقی فصلا هر سال حداکثر ۲ یا ۳ سوال میاد که اغلب مشابه سال های قبل هستند و به همین خاطر از لحاظ وقت و انرژی نمیصرفه که شما این بخش های آخر کتاب رو بخونین. همچنین این بخش ها خیلی خیلی سخت هستند و یادگیری شون زمان و انرژی زیادی می بره.
زبان: زبان برای من همیشه آسون بوده. با توجه به اینکه علاقه ی زیادی داشتم و به صورت حرفه ای تو کار ترجمه ی متون تخصصی پزشکی بودم، زیاد وقت نذاشتم. تنها توصیه م اینه که کلمات مهم سال های اخیر رو بلد باشین.
۷- امسال مهمان ناخوانده داشتیم. با آمدن کرونا خیلی چیزها تغییر کرد. تاثیر کرونا بر مطالعه شما چطور بود؟
بله، خیلی خیلی تاثیر گذاشت. میتونم بگم مطالعه ی قبل از پاندمی به مراتب بهتر از بعد اون بود و این مدت قرنطینه برام خیلی سخت گذشت. اگر ماه های اول رو جدی نمی خوندم واقعا نمی تونستم نتیجه ی خوبی بگیرم. به همین خاطر به همه ی داوطلب ها توصیه می کنم تا از همون اول درس رو جدی بگیرن تا اگه مشکلی پیش اومد، زحماتشون از بین نره.
۸- آیا از این رتبه راضی هستید؟ چرا؟
بله، خیلی راضیم. هدف من قبولی از دانشگاه های تهران بود که با این رتبه بهش میرسم.
۹- طبیعتا کنکور همراه با یاس و ناامیدی است. شما در طول دوره آمادگی، برای مقابله با این مشکل چه کارهایی انجام دادید؟
برای من این موضوع بیشتر از سایر داوطلبین بود. چون هم برای رشته ی ما این مباحث تدریس نشده بود و باید از صفر شروع می کردم و از طرفی به خاطر تعطیلات ناشی از پاندمی کویید۱۹ این احتمال وجود داشت که تابستان فارغ التحصیل نشیم و همگی ۹ ترمه بشیم. راه مقابله ی من با این استرس ها پرداختن به موضوعات مورد علاقه م بود. مثلا فیلم میدیدم، برنامه نویسی می کردم، چت میکردم و حتی یکی از چیز هایی که آرومم میکرد خوندن گوردیس بود، بس که این کتاب خوبه. همچنین برنامه داشتن برای مطالعه خودش باعث میشه که استرس تون از ناتمام موندن درس ها از بین بره.
۱۰- به نظرتان ایده آل ترین روش مطالعه زبان انگلیسی چیست؟ آیا روش خودتان را بهترین می دانید؟
زبان من همیشه خوب بود، چون بهش علاقه داشتم. این علاقه رو هم مدیون پدر و مادرم هستم که در مورد زبان آموزی خیلی تشویقم کردن، مخصوصا پدر. از طرفی هم اولین معلم زبان من جناب آقای رزمی بهترین معلم کل دوران تحصیلیم بود و این باعث شد به یادگیری زبان به صورت یک سرگرمی نگاه کنم نه یه مصیبت. برای همین روش خاصی برای همه پیشنهاد بدم، چون بقیه شرایطشون با من فرق داره. ولی یک روش داشتم که فک کنم برای بقیه مناسب باشه: من هر شب قبل خواب همه ی مکالمات و فکر هایی که اون روز داشتم رو به صورت انگلیسی مرور می کنم. انگار یک فیلم از روزی که گذشته ساختم و اون رو به زبان انگلیسی دوبله کردم. به نظرم این روش خیلی موثر هست.
۱۱- شما بطور کلی منابع را چند دور مطالعه کردید؟
گوردیس رو میتونم راحت بگم ۵-۴ بار خوندم، چون واقعا به این کتاب علاقه داشتم. ولی مابقی کتاب ها رو کامل نخوندم چون حجمشون واقعا زیاد بود. به طوری که اصطلاحات ۳۰-۴۰% رو تونستم تموم کنم. به نظر من کیفیت مطالعه مهمه نه کمیتش. به خاطر همین سرعت مطالعه ی من خیلی کمه و گاهی تو یک ساعت ۴ یا ۵ صفحه رو میتونم بخونم ولی مطلبی رو که بخونم خوب یادم میمونه و کمتر لازم میشه که دوباره بهش مراجعه کنم.
۱۲- از چه زمانی تست زدید؟
متاسفانه من تست زدن رو دیر شروع کردم از اوایل اردیبهشت شروع کردم. بعد تست زدن متوجه شدم کنکور چندان هم سخت نیست. همچنین با روند سوالات آشنا شدم. توصیه ام اینه که از همون روز اول تست زدن شروع بشه و فقط تست کنکوری بزنین، چون تالیفی ها خیلی پیش میاد که غیر استاندارد باشن. تست ها تا سال ۹۲ رو حین مطالعه تمرین کنن و بعد سال ۹۳ رو بذارن یکی دو ماه مونده به کنکور به صورت کنکور آزمایشی بزنن.
۱۳- کدام ماده درسی شما را بیشتر به زحمت انداخت؟ بعبارت دیگر با کدام درس در طول آمادگی برای کنکور بیشتر مشکل داشتید؟
با همه ی درس ها مشکل داشتم. چون هیچکدوم شون در کریکولوم آموزشی ما نبودن و مجبور بودم تو یک سال از صفر شروع کنم. درس های آمار و مبانی رو به خاطر علاقه ای که داشتم با علاقه ی زیادی خوندم ولی درس های بهداشت، بیماری ها و اصطلاحات خیلی سخت بودند. همگی فرار و حجیم. با روش هایی که در سوالات بالا جواب دادم، در حد امکان حل شون کردم.
۱۴- بطور میانگین روزانه چند ساعت مطالعه داشتید؟
تا قبل اسفند روزی ۵ ساعت
بعد اسفند با اینکه زیاد تعطیل بودیم ولی به خاطر وضعیت پیش آمده تا ۲-۳ ساعت هم کاهش داشت. حتی در مجموع میشه گفت حدود ۲۰-۳۰ روز هیچ مطالعه ای نداشتم. ولی یک ماه آخر بازم تا ۵-۶ ساعت افزایش دادم.
۱۵- با توجه به قرنطینه کرونایی و تعطیلی دانشگاهها از حدود بهمن ماه، در ایام قرنطینه در تایم های فراغت چه می کردید؟
ایام فراغت بیشتر با اینترنت و گوشی می گذشت و چاره ای هم به جز این نبود.
۱۶- مستحضر هستید که سایت و گروههای تلگرامی دکتر عباسی در حال حاضر مورد استفاده تعداد زیادی از داوطلبین قرار می گیرند. هر آنچه که می خواهید به داوطلبین سال بعد بگویید در این قسمت بیان کنید:
توصیه م اینه که هیچ وقت نا امید نشن و به خودشون ایمان داشته باشن. رشته ی کارشناسی من اتاق عمل بود. هیچ کدام از دروس از مبانی گرفته تا آمار در کریکولوم درسی ما نبود. فقط با بیماری های سرطانی و غیرواگیر آشنایی جزئی داشتم. بنده از یک رشته ی دیگه که از لحاظ دروس تدریسی هیچ وجه مشترکی نداره تونستم همون سال اول با رتبه ی خیلی خوبی قبول بشم. از شهریور سال قبل شروع به مطالعه کردم و با ۱۰ ماه تونستم قبول بشم. اوایل مطالعه خیلی برام سخت بود چون هیچکدوم از مطالب رو قبلا مطالعه نکرده بودم ولی به مرور زمان خیلی برام آسون تر شدن و علاقه ی خودم و حمایت والدینم باعث شدن هر روز برای موفقیت بیشتر تلاش کنم. پس اگه من تونستم با این شرایط قبول بشم، اونا با درصد های بهتری می تونن قبول بشن.
۱۷- مهمترین قسمت آمادگی برای هر کنکوری جمع بندی است. با توجه به تعویق هایی که افتاد، جمع بندی شما چگونه بود؟
جمع بندی من شامل خوندن قسمت های مهمی که زیرشون خط کشیده بودم، قسمت های مهم پاسخنامه ی سوالات آزمون دکتر عباسی، مرور سوالاتی که قبلا اشتباه پاسخ داده بودم و سوالات پر تکرار سال های قبل بود.
روی سوالات پر تکرار تاکید دارم چون هر سال آزمون چندین سوال تکراری از سال های قبل دارد.
۱۸- در صورتی که شاغل (کارمند یا آزاد و …) هستید، چگونه توانستید هم به کارتان برسید و هم به مطالعه؟
شاغل نیستم
۱۹- در صورتی که پدر یا مادر هستید، چگونه توانستید هم به فرزند(ان) خود برسید و هم به مطالعه؟
نیستم
۲۰- آیا شما در آزمون های آزمایشی خاصی شرکت کرده بودید؟
بله در آزمون های آزمایشی دکتر عباسی قهرمانلو شرکت می کردم.
۲۱- تاثیر این آزمونها در برنامه ریزی و رتبه ای که کسب کردید چقدر بود؟
سوالاتی که ایشون طرح می کردن فوق العاده بودن و خیلی نکات آموزشی مهمی داشتند، به طوری که میتونم بگم ۴۰-۳۰% مطالب رو از پاسخنامه ی سوالات ایشون یاد گرفتم. حس رقابتی که این سوالات ایجاد میکردن خیلی محرک قوی برای پیشرفتم بود. مهم تر از همه ی این ها طرح درسی ایشون برای مطالعه بود که همه ی دروس خیلی خوب برنامه ریزی شده بودن و برای منی که همیشه در مورد برنامه ریزی مشکل داشتم، حکم فرشته ی نجات رو داشت.
این آزمون ها تاثیر مثبت خیلی زیادی داشتن.
مدیریت زمان و اینکه یاد گرفتم قرار نیست به همه ی سوالات پاسخ بدم و این باعث شد هر آزمون از تعداد غلط هام کم بشه. همچنین این آزمون ها به خاطر اینکه سوالات سطح بالایی داشتن باعث شدن که کتاب رو جدی تر مطالعه کنم و از هیچ نکته ای غافل نشم و کنکور برام خیلی آسون بشه.
۲۲- روز کنکور برای شما چطور بود؟ مدیریت زمان را چطور انجام دادید؟
شب کنکور استرس داشتم ولی روز کنکور هیچ استرسی نداشتم.
بعد از اینکه سوالات مبانی رو شروع کردم و دیدم خیلی خوب می توان به سوالات جواب بدم اعتماد به نفس و روحیه م بیشتر شد و آزمون رو خیلی خوب پیش بردم. وقتی که متوجه شدم حدود ۵-۶ سوال از آزمون دکتراست (حتی ترتیب گزینه ها هم فرق نکرده بود) خیلی خوشحال شدم، چون سوال های دکترای امسال رو بررسی کرده بودم.
با توجه به اینکه سرعت عمل خوبی طی آزمون های آزمایشی کسب کرده بودم مثل همیشه ۴۰ دقیقه وقت اضافه آوردم و در دور دوم به بررسی سوالات و تلاش برای جوابدهی به سوالاتی که دور اول نزده بودم، پرداختم. دور دوم باعث شد در دو درس بهداشت و بیماری ها سوالات زیادی رو جواب بدم.
مدیریت زمان رو هم از همون آزمون آزمایشی اول جدی گرفتم و به جز یک امتحان همیشه وقت اضافه داشتم. مدیریت زمان رو اگه طی این آزمون ها جدی بگیرین و روی سوالات وقت تلف نکنین حتی به ساعت هم نیاز ندارین، به طوری که در جلسه ی امتحان وقتی که دور اول پاسخدهی رو تموم کردم میدونستم که الان ساعت ۱۱ هست بدون اینکه به ساعت نگاه کرده باشم و حدسم درست بود.
البته باید از سوالات اول دفترچه زمان ذخیره کنید تا برای سوالات آمار و درک مطلب زبان وقت اضافی داشته باشین، چون این سوالا خیلی وقت می گیرن.
۲۳- روز آزمون با داشتن استرس و … چگونه با ماسک و سایر ملزومات کرونا کنار آمدید؟
کار کردن با ماسک و استرس برای ما شاغلین در اتاق عمل یه چیز عادی و روزمره هست، حتی استرس امتحان از اتاق عمل هم کمتر بود. چون هم میدونستم نتیجه ی این امتحان فقط روی من تاثیر میذاره نه جون یکی دیگه و هم اینکه شرایط سخت فیزیکی اتاق عمل حین امتحان وجود نداره. به همین خاطر برای من شرایط سختی به نظر نمی اومد.
۲۴- اگر سوالی از قلم افتاده یا چیزی برای گفتن دارید بعنوان سخن پایانی می شنویم:
اپیدمیولوژی رشته ی آینده دار و مهمی هست و به نظرم در آینده اهمیت بیشتری هم برایش قائل خواهند شد. پاندمی کووید ۱۹ این رو به همه نشون داد که یک بیماری چقدر میتونه جهان رو مختل کنه و چاره ی کار دست اپیدمیولوژیست هاست. پس عزیزان از اینکه اپیدمیولوژی رو انتخاب کردن نگرانی نداشته باشن.
در پایان از والدینم و همه ی کسانی که منو در این راه کمک کردن، تشکر می کنم. مادرم همیشه بهم امید می داد که من توانایی این موفقیت رو دارم و هر بار که شدیدا ناامید میشدم، با اعتماد به نفسی که بهم می داد باعث میشد همه ی افکار منفی ازم دور بشن. پدرم هم با محیا کردن همه ی شرایط، اونهم به بهترین شکل ممکن، این لطف رو به من کرد که تنها دغدغده م مطالعه باشه و به جز اون بابت چیز دیگه ای نگران نباشم. مطمئنم بدون حمایت های این دو عزیز هیچ وقت نمیتونستم قدمی بردارم و این رو موفقیت اونا میدونم، نه خودم.
همچنین از شما استاد عزیز که بدون چشم داشت، از دستمون گرفتین و راه رو بهمون نشون دادین، متشکرم.
2 دیدگاه روشن مصاحبه با رتبه ۳ ارشد ۹۹ به همراه کارنامه
برادر عزیز ! دانشگاه علوم پزشکی تبریز ایرادش چی بود که حتما اصرار داری بیای تهران جای یک فرد بومی رو بگیری ؟! تهران مدتهاست که جذابیتش رو از دست داده .
سلام
فکر می کنم ایشان انتخاب اولشان دانشگاه ایران هست و نه تهران. سوای این موضوع در ارشد اصلا بحث بومی گرایی و بومی گزینی مطرح نیست و پذیرش صرفا بر اساس رتبه است و لاغیر.
در هر صورت هر دانشگاهی ممکن است محاسن و معایبی داشته باشد و ما واقعا نمی توانیم شرایط هر شخص را درک کنیم. یقینا خود فرد با در نظر گرفتن جمیع شرایط بهترین انتخابش را انجام داده است.