اصرار به شرکت در کنکور دکتری اپیدمیولوژی

سلام و عرض ادب

مدتها بود که دوستانی از گرایش های آمار( به جز زیستی) به بنده پیام می دادند و درخواست راهنمایی داشتند. امروز این پست را ویژه کسانی گذاشته ایم که از رشته های ارشد غیر مرتبط قصد شرکت در آزمون دکتری اپیدمیولوژی را دارند.
دوستان گرامی اپیدمیولوژی از ارشد شروع می شود و معمولا اکثر دانشجویان آن بیس بهداشت عمومی دارند. خیلی از واحدهایی که دانشجویان بهداشت عمومی می گذرانند در واقع جزو موارد آزمون ارشد اپیدمیولوژی می باشد. به همین دلیل این افراد برای قبولی خیلی کار سختی ندارند. البته تمامی رشته های وزارت بهداشت حق شرکت در آزمون ارشد اپیدمیولوژی را دارند. بنده نیز با بیس مدیریت خدمات بهداشتی درمانی وارد این رشته شده ام. قبولی در ارشد کلا کار سختی نیست و کمی تلاش و مطالعه مستمر کار را پیش می برد. اما آزمون دکتری به کل متفاوت است. اول اینکه در دکتری سهم آزمون کتبی ۵۰ درصد و مصاحبه هم ۵۰ درصد است. دوم اینکه سوالات آزمون دکتری به مراتب از سطح بالاتری برخوردار هستند. حال دوستانی که برای مثال با ارشد آمار ریاضی می خواهند برای دکتری اپیدمیولوژی شرکت کنند توجه داشته باشند که :

شما می خواهید با کسانی رقابت کنید که از سد آزمون ارشد اپیدمیولوژی گذشته اند و هم چنین تمامی دروس را در دوره ارشد مطالعه کرده و در کلاسهای درسی اساتید مطرح این رشته نشسته اند. این را هم اضافه کنید که تمامی دروس دوره ارشد از کتابهای انگلیسی تدریس می شود. البته از آن طرف بیس این دوستان هم هیچ گونه ارتباطی با اپیدمیولوژی نداشته است. این کار را خیلی خیلی سخت می کند. ممکن است این عزیزان حتی در آزمون ارشد اپیدمیولوژی هم کم بیاورند چه برسد به آزمون دکتری. اما با همه اینها نباید منکر “خواستن توانستن است” شد. گرچه این مسیر بسیار سخت است و رقیبها واقعا سرسخت هستند اما این کار و گذر از آزمون کتبی محال قطعی نیست. می توان، اما با تلاش بسیار زیاد و البته دهها برابر دوستانی که ارشد اپیدمیولوژی دارند.
اگر از این مرحله به سلامت بگذرید به مرحله مصاحبه می رسیم. به نظر من برای دانشجویان با رشته های ارشد نامرتبط، آزمون کتبی هم بسیار سخت است اما مصاحبه شاید سخت تر باشد. دلیلش این است که حتی دانشجویان خود اپیدمیولوژی هم معمولا در جلسات مصاحبه کم می اورند و مهمترین علتش هم غیر قابل پیش بینی بودن شرایط و  سوالات است. برای مثال در دو سال گذشته مصاحبه ایستگاهی بود و در هر ایستگاه سوالات و البته اقدامات تخصصی از دانشجویان خواسته شده بود که در مصاحبه ها برخی از دوستان اشاره کرده اند. با این قضیه سابقه پژوهشی و آموزشی و سی وی پربار را هم باید اضافه کرد. معمولا دانشجویان اپیدمیولوژی به اقتضای شرایط سی وی خوبی دارند. در ارزیابی های مصاحبه هم به هر حال داشتن هر مقاله ای به نظر می رسد مفید نباشد و صرفا مقالاتی که مرتبط با اپیدمیولوژی و علوم پزشکی باشند امتیاز آور هستند. نمره زبان و معدل و دیگر ملاک ها هم هستند که در رقابت و نمره مصاحبه تاثیر گذارند.
بطور کلی هدف بنده ناامید کردن این عزیزان نیست. من نگران این هستم که شاید یکی با ارشد آمار ریاضی دو سه سال وقت خود را صرف قبولی در دکتری اپیدمیولوژی کند ولی نهایتا قبول هم نشود. چه بسا بوده اند دوستانی که ازبا داشتن ارشد سایر رشته های وزارت بهداشت نتوانسته اند در این آزمون قبول شوند. علی ای حال در دنیای رقابت کسی پیروز است که تلاش بیشتر کرده باشد. از بین دانشجویان ارشد اپیدمیولوژی هم کسانی بودند و هستند که چهار پنج سال پشت سر هم  با تلاش زیاد آزمون دادند و هنوز نتوانسته اند قبول شوند. مسیر بسیار سخت است و تجربه نشان می دهد رفته رفته این سختی بیشتر نیز می شود. هم تعداد داوطلبین آزمون دکتری اپیدمیولوژی بیشتر می شود و هم شرایط مصاحبه سخت و سخت تر (تخصصی تر ) می شود.  اخیرا هم یکی از دوستان که با ارشد یکی از رشته های وزارت بهداشت در دوره بین الملل این رشته تحصیل می کرد به دلیل مشکلات متعدد تحصیلی توسط دانشگاه اخراج گردید.
با همه اینها این رشته هم ارث پدری ما نیست و بنده نیز با هیچ کسی خدای نکرده دشمنی ندارم که بخواهم کسی را از آمدن دلسرد کنم. منابع کاملا روشن و مشخص است و مسیر هم با توضیحاتی که دادیم معین می باشد. هر که دارد هوس قبولی در دکتری اپیدمیولوژی، بسم ا…
شاد و پیروز باشید

دیدگاه خود را بنویسید:

آدرس ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.

فوتر سایت

error: نمی توانید این متن را کپی کنید!